Blog

Få de seneste nyheder fra tracezilla

Kostpriser: Kend din indtjening

pexels

Når du producerer fødevarer varierer dine omkostninger hele tiden. Variationen kan give svingende kostpriser, og så er det svært at vide om du taber eller tjener penge. Her kan en god kostprisberegning hjælpe dig. Læs med og kom ind under huden på kostprisberegning og begynd at få den rette pris for dine varer – hver gang.

På en vares vej fra råvare til færdigvare stiger den samlede værdi, fordi varen forarbejdes eller forfines. Den samlede værdi af varen hedder en kostpris. En kostpris er varens værdi, når alle former for omkostninger er medregnet.

Forskellen på salgsprisen og kostprisen er din bruttofortjeneste. Salgsprisen minus kostprisen er altså det, du tjener på din vare og i sidste ende det, der gør dig i stand at vurdere, om du tjener penge eller taber penge på din vare.

Så langt så godt.

Sådan beregner du kostprisen

For at beregne kostprisen skal du altså selvsagt kende alle omkostninger forbundet med at lave din vare.

De omkostninger skal du lægge sammen – så har du kostprisen.

Kostprisen inkluderer alle de omkostninger, der er forbundet med varen såsom råvarer, materialer, energi, indpakning, transport, timeløn, told osv.

Lad os tage et eksempel, hvor du skal beregne kostprisen af din æblemost:

Du har købt æbler til 4,- kr. pr. kg.

Prisen for fragt af æblerne hen til dig har du beregnet til 0,50 kr pr. kg.

Du bruger tid (altså løn) på at presse dem og du har også en saftpresser, som skal afskrives. Den saftpresse bruger el. Du har beregnet, at det i gennemsnit koster dig 6,- kr. i produktionsomkostninger at presse 1 kg æbler, hvis du presser en given mængde.

Af 1 kg æbler bliver der 0,75 liter most.

Flasken koster 1 kr. og etiketten 0,50 kr.

Nu kommer regnestykket:

Kostpris = indkøbspris + fragt + produktionsomkostninger + emballage

Kostprisen for 0,75 liter æblemost er altså 12,00 kr.

Nu har du et godt grundlag for at sætte din salgspris for din æblemost.

Kostprisen er fundamentet for din lagerværdi

Det er dejligt at få den rette pris for sin vare ud fra den rigtige kostpris. Men kostprisen kan faktisk mere end det.

Kostpriserne i din forretning er fundamentet for at kunne beregne din lagerværdi korrekt. Det giver måske god nok mening, at du skal kende den faktiske værdi af den enkelte vare på lageret for at kende værdien af hele dit lager.

Det kan du blive klogere på i videoen her: Forstå værdien af din vare og optimer din forretning.

Derfor har din kostpris stor indflydelse på din lagerværdi. En korrekt lagerværdi giver bedre risikostyring og en glad revisor.

“Den vigtigste funktion i tracezilla er den, der hedder  ‘forventede og faktiske kostpriser’ .Før sad jeg og regnede det ud manuelt. Det kunne være behæftet med usikkerheder og var tidskrævende. Med tracezilla har vi 100 procent overblik over, hvad vi tjener.” - Mads Stølsgård, Berrifine

Kend kostprisen helt nøjagtigt

Normalt arbejder man med én kostpris.

I tracezilla er det muligt at arbejde med to – den forventede og den faktiske kostpris. Det er der fordi netop fødevarevirksomheder opererer i et marked, hvor priserne svinger hele tiden og hvor faktorer som svind, tab, valutakursudsving med mange flere har stor betydning for den endelige kostpris.

Lad os dykke ned i forskellen på de to typer af kostpriser:

Den forventede kostpris er de forventede omkostninger på baggrund af de tal, du selv indtaster i systemet. tracezilla beregner dine kostpriser automatisk på baggrund af dine indtastede indkøbspriser, budgetposter for fragt, budgetposter for told, produktionsomkostninger og så videre. Og ud kommer den forventede kostpris.

Den faktiske kostpris er den helt nøjagtige kostpris ud fra de faktiske omkostninger, som de viser sig at være når du har modtaget fakturaerne fra dine leverandører. Din kostpris bliver altså beregnet på baggrund af udgiftsbilag som indhentes fra dit regnskabssystem. Det giver dig et supergodt indblik i din forretning, samt en stor sikkerhed for at dine kostpriser er korrekte.

Lad kostpris og økonomisystem tale sammen

I tracezilla kan du få beregnet kostpriser automatisk. Så snart du har bogført fakturaen for en ordre i dit regnskabssystem , fx for en indkøbsordre, kan denne automatisk blive indlæst i tracezilla og efterfølgende linket til den ordre den vedrører. Denne udgift følger varepartierne på ordren og gør det muligt at beregne den nøjagtige kostpris, dækningsbidrag og andre relevante nøgletal.

Hvis du producerer selv, kan du angive de produktionsomkostninger, der knytter sig til produktionen af et givet produkt. Hver gang du producerer et batch af dette produkt, vil produktionsomkostningerne blive beregnet og tilføjet varepartiet.

Vi håber, at du er blevet klogere på, hvordan du kan kende værdien af dine varer.

Er du blevet nysgerrig på hvordan tracezilla kan hjælpe dig med de rette salgspriser og en nøjagtig lagerværdi?

Se book en fremvisning

Prøv i 14 dage gratis.

 

 

Få vores nyhedsbrev

Få de seneste nyheder fra tracezilla direkte i din indbakke!